HTML

Egyháztörténelem - az igazi történelem

Szük Bendegúz L. által kikutatott, összeállított, tanított protestáns egyháztörténelm. Különös hangsúllyal az újjászületett hívők gyülekezeteire a történelem során.

Friss topikok

  • yaraclen: Üdv! "Egy kinevezési vita miatt végül a klérussal saját magát neveztette ki az egyház vezetőjének ... (2016.08.08. 20:17) Az Anglikán egyház kialakulása
  • tottó™: Ésss...nem is tudtam erről az oldalról de a Google ideküldött...hát nem aranyos.. :) És pont ez ke... (2009.04.23. 16:28) A puritánok

A meaux-i kör

2008.03.22. 19:41 bende

(II. félév 8. óra anyagának egy része)

Már korábban beszéltünk LeFevre munkásságáról, aki a nagy reformátorok előtt már szilárdan kiállt bibliai hitéért. Említettük, hogy miután LeFevre-nek el kellett hagynia a Sorbonne egyetemet a Párizstól mindössze 25 kilométerre keletre található Meaux-ba vonult vissza, amelyet egy szellemi központtá változtatott, és 1519-től a meaux-i kör itt találkozott, a meaux-i püspök, Guillaume Briçonnet (1472-1534) vezetésével. A püspök befolyásos személyiség volt, már apja is a katolikus egyház vezető (világi) presbitere volt, aki LeFevre jó barátja lett. Apja ismertsége jót tett karrierjének, már 1489-ben püspök lett, 1507-től a Présben apát. Komoly politikai kapcsolatai voltak a LeFevre-t is védelmező I.Ferenc királlyal. 1516-ban ő volt Ferenc követe a pápánál a Bolognai Egyezmény kapcsán. Ekkor jelölték ki meaux-i püspöknek is. Püspökként reformációkat indított egyházkerületében. A reformjai mellett meghívta Lefevre-t és tanítványait, köztük Farelt. Ez lett a meaux-i kör. LeFevre barátaival prédikátorokat képzett. A kör tagjai a Biblia tanulmányozását és a korai Egyház teológiájához visszatérést hangsúlyozták. Luther megjelenésével a püspököt is megvádolták eretnekséggel, ami miatt a parlament előtt is meg kellett jelennie, de valószínűleg kapcsolatai miatt is ártatlannak találták, ugyanakkor ez tönkretette a területén véghezvitt korábbi eredményeit. A kör 1525-ben felbomlott, és tagjai különböző irányokba mentek. Úgy tűnik, hogy a püspök valóban belső reformokat akart mindenféle szakadások nélkül, de kísérlete más reformgondolkodású püspökökhöz hasonlóan kudarcba fulladt. Guillaume Farel (1489-1565) a meaux-i időszakban fogadta el Luther tanítását. A kör felbomlásakor Dél-Kelet-Franciaországban hírdette az Evangéliumot. Azonban írásai miatt, amelyek megkérdőjelezték a képek használatát a templomokban üldözésben részesült és Svájcba, Bázelbe menekült. Egy ideig Zürichben volt Zwingli közelében, ezért azonban Bázelből elűzték és Martin Bucernél Strasbourgban lelt otthonra, ahol ebben az időben pont LeFevre is meghúzódott. Később visszatért Svájcba, ahol segített a reformgondolatok terjesztésében. 1532-ben Genfben kezdett el szolgálni. 1535-ben egy zürichi vitához hasonló vitát nyert meg, amely következtében 1536-tól Genf református város lett, a "kálvinista Róma", amely később szintén üldözte a nem reformátusokat. Farel érzékelte, hogy szüksége van valakire, aki az egyházi szervezetet megalkotja, és 1536-ban Kálvin járt Genfben, aki nem sokkal korábban már protestáns könyvet írt az egyházszervezésről.

Farel a Wikipedián
Guillaume Briçonnet az angol Wikin

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország svájc meaux

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhaztori.blog.hu/api/trackback/id/tr97392670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.